Arjan & Laura Wennekes van John Dory vistronomie

vrijdag 2 februari 2018

Onze leveranciers zijn:

Naar leveranciersovericht

Gewoon ouderwets met heel veel plezier en een beetje gekkigheid de gast te laten verwonderen en verwennen.

Allereest, wie zijn jullie en wat doen jullie precies?

Wij zijn Arjan en Laura Wennekes en sinds begin 2016 de trotse ondernemers van John Dory vistronomie op de Prinsengracht 999 te Amsterdam. John Dory is vis gespecialiseerd, we werken graag met de mooiste vissoorten enkel uit de Hollandse wateren. Ook laten we ons graag inspireren door wat de verschillende seizoenen ons te bieden hebben. Bij John Dory vistronomie heeft de gast de keuze uit 4-6-8 of 10 gerechtjes, al dan niet gecombineerd met heerlijke bijpassende wijnen en/of bieren. Ons team bestaat uit ervaren en enthousiaste mensen die onze gasten avond aan avond een geweldige avond bezorgen op een van de meest romantische grachten van Amsterdam in een oud pakhuis wat stamt uit 1680.

Waarom Amsterdam?

De zoektocht naar het voor ons perfecte pand begon halverwege 2015 en eigenlijk was het voor ons meer dan logisch dat deze moest eindigen in Amsterdam. Onze prachtige hoofdstad heeft ons altijd al geïnspireerd, we voelen ons er thuis en waren er van jongs af aan vaak te vinden. Ook hebben wij voor Amsterdam gekozen omdat we op deze manier een internationaal publiek kunnen aanspreken. Amsterdam is natuurlijk een snel groeiende stad met veel jonge ondernemers, dit zorgt ervoor dat wij iedere dag scherp en vernieuwend “moeten” zijn zodat we onze gasten kunnen blijven verbazen.

Wilde je altijd al horeca ondernemer worden?

Arjan; In mijn vroege tienerjaren stond ik al graag in de keuken om de vis die ik samen met mijn opa ving om te toveren tot lekkere gerechtjes. Naarmate ik ouder werd werd het voor al duidelijker dat mijn droom het openen van een eigen restaurant was. Op mijn veertiende ben ik begonnen bij Klein Paardenburg te Ouders a/d Amstel en door de jaren heen heb ik veel ervaring opgedaan in verschillende keukens. In 1 van deze keukens heb ik 16 jaar geleden mijn vrouw leren kennen, ook bij haar stroomt de horeca gekte door haar bloed. Vis als product heeft mij altijd blijven trekken en daarom ben ik de te trotser dat ik mijn tienerdroom werkelijkheid heb zien worden.

Laura; Op mijn 21ste opende ik mijn eerste restaurant – Vlinders – in Loenen a/d Vecht. Ik was er vroeg bij maar dat zorgt er nu bijna 14 jaar later voor dat ik een aardig rugzakje met kennis heb opgedaan. Onlangs heb ik het Gooische restaurant verkocht en stort ik me samen met mijn man Arjan vol op onze Amsterdamse trots “John Dory”. Bij een eigen restaurant komt natuurlijk veel meer kijken dan alleen de gast een fantastische avond te bezorgen, denk aan de administratie, contact met leveranciers en sociale media. Eigenlijk ben je continu bezig om de onderneming naar een grotere hoogte te brengen en wat is er nou leuker om dat samen met de liefde van je leven te mogen doen!

Hoe voorkom je dat John Dory Vistromie straks net zo wordt als één van ‘die anderen?’

Voornamelijk om gewoon “John Dory” te blijven… In onze vistronomie blijven we er alles aan doen om samen met ons geweldige team onderscheidend te blijven. Dit houd voor ons in om on-Amsterdamse service te verlenen. Gewoon ouderwets met heel veel plezier en een beetje gekkigheid de gast te laten verwonderen en verwennen. Zowel met prachtige smaakvolle gerechtjes als de met veel liefde uitgekozen wijnen willen wij dat iedere gast nog lang nageniet van de “John Dory” ervaring, daarbij blijven we op zoek naar vergeten vissen uit bijvoorbeeld de Noordzee om gave gerechten van te ontwikkelen.

Wat is nu het leuke aan het leiden van een bedrijf?

Vanaf het allereerste begin, als alles eigenlijk nog heel onzeker is. Want vinden de gasten het wel leuk wat jij als ondernemer hebt neergezet… komen er überhaupt wel gasten…

Daar begint de spanning en dus het leiden van je bedrijf al mee, Ook is iedere dag voortdurend anders en dat maakt het gelijk weer uitdagend. Je weet s’ochtends nog niet wat er die avond op je pad komt of wie je gaat ontmoeten. Hoe gaaf is dat?

Wel gaat het helaas niet meer zo makkelijk als vroeger en daarom drukt de verantwoording zwaarder. Het is zaak om voortdurend te knallen want als ondernemer heb je natuurlijk wel de verantwoording naar je medewerkers toe dat iedereen aan het einde van de maand aan zijn verplichtingen kan voldoen.

Maar wat het allerleukste maakt is als je op een gegeven moment ziet dat je bedrijf groeit en dat je team het fantastisch doet, dat alle gasten met een blij gezicht de deur uit lopen.. dan maakt dat je als ondernemer heel erg trots.

Er is een tekort aan goed horeca personeel, hoe ga jij hier mee om?

Het is inderdaad een gegeven dat er een tekort is aan goede vakmensen in de horeca. De 50 urige werkweken en hoge werkdruk beginnen toch op te breken. Wij hebben gelukkig geen tekort in onze zaak, naar ons idee komt dat mede door de volgende werkwijze:

Onze fulltimers werken bij “John Dory” maximaal 40 uur per week in 4 of 5 dagen tijd. Op zon- en maandagen zijn wij gesloten, dit is prettig omdat je zo zeker weet dat je in ieder geval 2 vaste dagen achter elkaar vrij bent. Nagenoeg alle feestdagen – met uitzondering van 2de kerstdag – vieren onze werknemers ook lekker in privé sfeer.

Wij hebben géén vaste vakantiesluiting maar kunnen er wel met z’n allen voor zorgen dat een ieder van ons team 5 weken vakantie per jaar opneemt, 1 week in de mei vakantie, 3 weken aansluitend in de zomer vakantie en 1 week in de herfstvakantie.

Ook vinden wij het belangrijk om een goede teamsfeer te behouden zodat het niet altijd maar als werk voelt, het is bij ons onderling ook echt gezellig. Dit doen wij door geregeld na het werk ergens een drankje te doen en het soms over werk te hebben maar vaak ook niet, dan kletsen en lachen we over van alles en nog wat.

We nemen onze medewerkers geregeld mee naar collega’s, we houden allemaal van lekker eten en drinken, ook gaan we eens per jaar met z’n allen op teamuitje. Dan zijn we 2 a 3 dagen op pad en leven ons helemaal uit op het gebied van eten – drinken maar ook sport!

En juist omdat we allemaal zo dol zijn op eten en drinken sporten we ook wekelijks met elkaar onder begeleiding van een personal trainer onder het mom van Team blij – Gasten blij.

Werk je samen met andere partijen? En waarom?

Op dit moment werken wij niet samen met andere partijen, dit omdat we nog maar 2 jaar in deze zaak bezig zijn en we merken dat “John Dory” al onze tijd en energie nodig heeft, iets wat we ook graag geven.

In de nabije toekomst zijn we wel geïnteresseerd in een samenwerking met een van onze wijn leveranciers om bijvoorbeeld leuke proeverijen te organiseren in combinatie met leuke visgerechtjes. Wij zijn iedere laatste zondag van de maand open onder het mom “SUNDAY FUNDAY” en juist deze middagen lenen zich uitstekend voor gave evenementen dus.. Keep you posted

Welke toeleveranciers / groothandels hebben jullie en waarom hebben jullie voor deze gekozen?

Onze vaste vis leverancier is Veerman, iedere avond na het servies is er telefonisch contact met Ben, hij zorgt ervoor dat er dagelijkse verse aanvoer is van vis enkel uit de Hollandse wateren.

Op het gebied van kruiden verzorgt Casa Foresta ons en de bloemen komen uit de tuin van Arjan z’n vader. Hij laat alles groeien en bloeien, zodra alles op zn mooist is knipt hij heel wat bakken vol die dan in volle vaart richting Amsterdam gaan.

We hebben bij “John Dory” verschillende wijn leveranciers waaronder Mark van de wijn, deze vriendelijke meneer voorziet ons van de meest heerlijke Duitse wijnen van Spätburgunder tot onze favoriete aperitief wijn uit Pfalz.

Onze website bouwer is Pocketmenu, een aanrader voor een ieder die een nieuwe site wilt. Heel makkelijk om zelf wijzingen aan te brengen en mocht het je toch te heet worden onder je voeten dan staat er een online support team voor je klaar die zo alles voor je regelt.

Qua reserveringssysteem werken wij samen met Formitable. Raymond – één van de oprichters – is inmiddels een goede bekende van ons en toen het moment daar was en Formitable online ging twijfelden we geen moment en zijn direct omgeschakeld naar dit fantastische systeem.

Het is een vooruitstrevend en vernieuwend systeem, 1 van hun ideeën is gelijk op onze site uitgewerkt, namelijk het kopen van een zogeheten ticket waardoor we de zogeheten “no-shows” tot een minimum hebben kunnen beperken. Het is eigenlijk heel simpel, gasten kopen voor bepaalde evenementen zoals onze ‘SUNDAY FUNDAY’ een ticket. Mochten de gasten willen annuleren kan dit tot 24 uur van tevoren.

Met welke merken en producten werken jullie het liefst en waarom?

Wij zijn van mening dat je de beste producten van dichtbij haalt en daarom werken we met verschillende leveranciers uit de buurt die voor ons de beste en mooiste spullen selecteren.

Onze visie houd ook in dat wij enkel met Nederlandse vissen werken, dus denk aan mooie zeetongen, Oosterschelde kreeften en haring. Maar ook vergeten vissoorten zoals wijting en steenbolk.

Wij hebben geen specifieke voorkeur voor bepaalde merken of producten, voor ons is het het belangrijkst dat de spullen die wij gebruiken vers en op een juiste manier verkregen zijn. Daarom serveren wij bijvoorbeeld enkel vis die in het seizoen is.

Er zijn natuurlijk wel een aantal bijzondere producten waar we graag mee werken zoals onze olijfolie van Masia el Altet, deze olie behoort tot een van de beste ter wereld. Super olie om te combineren met vis!

Zuivel leverancier is Dhr Jan konijn, wat deze meneer aan room en boter heeft… pfoe.. daar raak je niet over uitgesproken! Echt van die heerlijke volle roomboter wat je maar op je brood blijft smeren…

Waar droom je nog over?

Sinds we 14 weken geleden papa en mama zijn geworden van onze zoon Mikkel dromen we voornamelijk over een nachtrust die niet onderbroken wordt.

Maar op zakelijk gebied dromen we ook de hele dag door, van een goed bezet restaurant tot mooie gerechten. Van te gekke vermeldingen in bepaalde gidsen tot aan precies die wijn bij dat gerecht.

We dromen van een stabiel bedrijf die ieder jaar mag groeien, wie weet nog eens een klein zusje voor “John Dory” erbij.

Leuke gave nieuwe spullen als bijvoorbeeld zelf ontworpen servies worden we ook heel erg blij van.

In de prive sfeer hoopt mijn man Arjan in Mei 2018 zijn eerste Iron Man Triathlon te volbrengen, hier gaat heel veel tijd in zitten maar tot nu toe sport hij met een glimlach! Wij gaan natuurlijk mee om hem luidkeels aan te moedigen.

2018 staat ook in het teken van veel genieten van ons kleine zoontje, want voordat je het weet is hij groot en staat hij naast z’n papa in de pannen te roeren.

Wanneer is jouw doel bereikt?

Ons doel is bereikt als we op zakelijk gebied een standvastig stabiel draaiend restaurant hebben weten neer te zetten.

Als we gasten kunnen blijven verrassen, ook als ze voor de tiende keer komen eten.

Als onze medewerkers met plezier naar hun werk blijven komen, want dit zie je ook terug aan tafel.

Als de mensen die wij lief hebben een lang gezond en gelukkig leven mogen hebben met heel veel zomerse etentjes en winterse barbecues door ons verzorgd in onze heerlijke tuin.

Als onze zoon met veel plezier en humor opgroeit tot een fijne kerel

En als we later.. -graag voordat we grijs en gerimpeld zijn – een heel romantisch hotelletje in Oostenrijk in ons bezit hebben zodat we onze hobby’s skiën en snowboarden kunnen combineren met onze andere hobby; eten, drinken en blije mensen om ons heen.

Meer informatie: www.johndory.nl

Stem nu op deze horeca ondernemer! Ga naar onze Facebookpagina en like en/of share dit artikel. Degene met de meeste likes en shares wint de award van “Meest Inspirerende Horeca Ondernemer”

Ook interessant

Productnieuws

Aanbiedingen