De Zagerij Utrecht

vrijdag 6 oktober 2017

Onze leveranciers zijn:

Naar leveranciersovericht

De Zagerij Utrecht is met haar hoge plafonds, authentieke ramen, materialen en robuuste inrichtingen één van de laatste stukjes industrieel erfgoed binnen Utrecht. Deze week onderneemster Martine Hol in The Hotspot!

Allereest, wie zijn jullie en wat doen jullie precies?

Wij zijn de Zagerij Utrecht. In de oude Pastoefabriek hebben wij een café-restaurant. We zijn elke dag geopend vanaf 10u. Bij ons kan je in een industriële omgeving lekker koffie drinken, een goed broodje of een mooi glas wijn nuttigen. Bovenal ben je bij ons welkom om lekker te dineren. Dat kan een hoofdgerecht zijn of een 4 of 5 gangen menu. Ook beschikken we nog over een aparte ruimte waar je besloten borrels, vergaderingen of diners kan houden.

Waarom Utrecht?

Omdat we woonachtend in Utrecht zijn en we dol zijn op deze stad. Utrecht heeft een oude binnenstad maar ook in de ‘buitenwijken’ komt steeds meer. Zowel horeca, maar ook kleine ondernemingen en creatievelingen. Waar wij zitten, op Rotsoord, is het afgelopen jaar snel gegroeid met ondernemingen. De Zagerij is nu een half jaar geopend en we hebben het veel drukker dan we zelf verwacht hadden. Mensen weten ons te vinden en dat is super tof om te merken.

Wilde je altijd al horeca ondernemer worden?

Zeker niet. Ik heb twee studies gedaan en ben met beide in mijn derde jaar gestopt. Ik wilde graag ‘met mensen werken of iets voor de maatschappij betekenen’. Ik heb altijd naast mijn studie in de horeca gewerkt en tot twee keer toe kwam ik er achter dat ik met zo veel meer plezier naar mijn werk ging en het ook niet zag als werk. Ik werd er echt gelukkig van. Het was een hele moeilijke keuze om tot twee keer toe in mijn derde jaar van mijn studie te stoppen. Maar ik ging fulltime aan de slag en ook toen voelde ik de drang niet om ondernemer te worden, ik had immers nog veel te leren. Tot mijn partner mij vroeg om met hem in zee te gaan. Deze mooie kans kon ik niet afwijzen. En daar ben ik nu super blij mee.

Hoe voorkom je dat De Zagerij straks net zo wordt als één van ‘die anderen?’

Zeker weten doe je het nooit. Er komt zo veel horeca bij in Utrecht. Ik probeer ons te onderscheiden door goede service te bieden. We nemen bij de Zagerij echt de tijd voor een tafel en proberen zo goed mogelijk in te spelen op de vraag en wensen van de gasten. Daarnaast blijft het belangrijk om met een objectieve blik naar je eigen onderneming te kunnen kijken. Binnenkomen vanuit het oogpunt van de gast. Zo blijf je bezig om te kijken waar je kleine veranderingen in aan kan brengen. Tevens nemen we de tijd om na te denken over evenementen of samenwerkingen met anderen. Wij hebben een aparte ruimte bij ons restaurant waar nu een Japanse kunstenaars zijn objecten exposeert, zulke samenwerkingen zullen we blijven aangaan. Ook om een breder publiek te trekken.

Wat is nu het leuke aan het leiden van een bedrijf?

Ik leer elke dag zo veel. Steeds als ik denk gewoon een leuke avond te mogen draaien gaan daar uren aan vooraf dat ik gesprekken met medewerkers voer, onderhandelingen met leveranciers, vragen van gasten beantwoord etc etc. Als ondernemer zie je echt alle aspecten van een zaak en ben ik me nu pas echt bewust hoeveel aspecten er bij komen kijken en moeizaamheden de horeca met zich mee brengt. Het leuke hieraan is dat ik zie hoeveel mogelijkheden er nog zijn en ik nog jaren bezig ben om mezelf te kunnen ontwikkelen.

Er is een tekort aan goed horeca personeel, hoe ga jij hier mee om?

Hard werken. Ook wij ervaren het tekort. Gelukkig heb ik een team staan dat veel voor elkaar en de zaak over heeft en zodoende langere dagen of zelfs extra dagen werkt. Maar ik weet dat je dat op de lange termijn niet kan blijven vragen, tevens maak je het team wat er staat ook steeds instabieler. We adverteren en zetten ‘lijntjes uit’ bij bevriende ondernemingen. Maar bovenal wil ik mijn tekort inperken. Zorgen dat mijn medewerkers het naar hun zin hebben en de uitdaging in hun werk zien.

Werk je samen met andere partijen? En waarom?

Samenwerking begint al met mijn leveranciers. We hebben veel verschillende partijen waar we zaken mee doen. Door met elkaar in gesprek te blijven kunnen we meer voor elkaar betekenen. Zo denkt mijn wijnleverancier graag met me mee over ons nieuwe aanbod. En krijgen we vaak uitnodigingen van onze groente of vlees leverancier om een dag mee te lopen ‘in het veld’, zo zien we weer een andere kant van het werk.
Zoals gezegd werken we ook samen met de stichting pastoe fabriek, om ook op cultureel niveau iets aan te bieden en in ontwikkeling te blijven.

Waar droom je nog over?

Op het moment droom ik vooral van een hond. Ik ben zeker niet vies van hard werken, maar zou het heerlijk vinden als de Zagerij zo geregeld is dat ik zelf een hele middag in het bos of op het strand kan wandelen zonder me zorgen te maken. Dat is echt mijn droom. Want dat we een mooie zaak hebben dat weet ik, maar ik moet heel erg wennen aan het ondernemen. Het valt me zwaar om dingen uit handen te geven en niet 24/7 op de zaak te zijn. Ik droom dus vooral van iets meer rust in mijn lijf. Maar tegelijkertijd weet ik dat dit niet gaat gebeuren. Ik vind mijn werk veel te uitdagend. En nu ik heb gezien hoe het is om een eigen zaak letterlijk op te bouwen, geeft dat ook inspiratie voor de toekomst.

Wanneer is jouw doel bereikt?

Zodra ik een nieuw doel voor ogen heb. Ik wil van de Zagerij een gezond bedrijf maken, waarin we kunnen blijven ontwikkelen en creëren. En dat er genoeg ruimte is om onze ideeën in te verwezenlijken. Ik moet de voorwaarden scheppen zodat mijn collega’s optimaal kunnen functioneren en de continuïteit van de Zagerij kunnen garanderen. Omdat we nog kort bezig zijn, ligt hier nog een grote uitdaging voor mij.

Meer informatie: www.dezagerijutrecht.nl

Ben jij ondernemer en pak je het net even iets anders aan dan de rest? Stuur een mailtje naar redactie@horecanieuws.nl en wie weet... sta jij de volgende keer in The Hotspot!

Redactie Horecanieuws

Ook interessant

Productnieuws

Aanbiedingen