Annemarike Pieterse van De Watergeus te Noorden

maandag 6 mei 2019

Het leukste aan het leiden van een bedrijf is dat je jezelf er totaal in kunt leggen. Dat het heel gewoon ‘van jou’ en je medewerkers is en je samen aan het werk bent om er iets leuks van te maken.

Allereest, wie zijn jullie en wat doen jullie precies?

Wij zijn de totaal vernieuwde Watergeus die op 1 april jl. 50 jaar bestond. Onze missie is om op het mooist gelegen stukje Groene Hart, direct aan de Nieuwkoopse Plassen, onze gasten te verwennen. Wij verzorgen lunch en diner. Men kan bij ons overnachten (10 kamers). We hebben vergader accommodatie, een ruimte voor private diners en het geven van grotere feesten en partijen kan ook bij ons. Bovendien hebben wij een aantal fluisterboten voor de deur om met (of zonder) iets lekkers aan boord de Nieuwkoopse Plassen te verkennen. Er zijn speciale ‘fluisterarrangementen’.

Hoe zorg je voor groei?

We blijven vernieuwen, verdiepen, lezen, om ons heen kijken, sociale media (gedoseerd) bestoken. Onze gasten komen vooral via mond tot mond reclame. Gelukkig maar. En we hebben een BIB-Gourmand waar we bijzonder trots op zijn want dat zegt iets over onze prijs-kwaliteitverhouding.

Wilde je altijd al horeca ondernemer worden?

Nee, mijn moeder is er in gerold en doet het al 43 jaar. Is nu aan het afbouwen maar blijft gelukkig nog wel de boekhouding doen. Ik ben nu ca. 7 jaar bezig. Mijn moeder was kok, zelf ben ik gastvrouw. Hiervoor had ik een eigen bureautje in Grafische Vormgeving in Amsterdam waar ik begonnen ben nadat ik afgestudeerd was aan de Design Academy in Eindhoven.

Hoe voorkom je dat “De Watergeus” straks net zo wordt als één van ‘die anderen?’

We zullen alleen al door onze ligging niet ‘een van die andere’ worden. En dat is een ‘cadeautje’. Verder is onze kwaliteit hoog en puur. En niet elk bedrijf kan zich dat veroorloven, dat begrijpen we maar al te goed en zijn daar dus reuze blij mee.

Wat is nu het leuke aan het leiden van een bedrijf?

Het leukste aan het leiden van een bedrijf is dat je jezelf er totaal in kunt leggen. Dat het heel gewoon ‘van jou’ en je medewerkers is en je samen aan het werk bent om er iets leuks van te maken. En…dat je soms heel gewoon kunt zeggen: ‘tot hier en niet verder, dit doen we nu eens niet!’ of dat je zegt: ‘we gaan eens even lekker uit onze pan en organiseren een knalfeest voor onze gasten, geheel in onze eigen stijl en vieren dat de Watergeus 50 jaar bestaat op ónze manier!’ En dat hebben we dan maandag 1 april 2019 ook gedaan!

Er is een tekort aan goed horeca personeel, hoe ga jij hier mee om?

Door uit te stralen dat het vak leuk is, door social media te informeren, door er een bureau achter te zetten, door zelfs een advertentie in het lokale krantje te plaatsen en door vurig te hopen dat er een email in je mailbox zit met de vraag of er werk is…

Werk je samen met andere partijen? En waarom?

We zijn geen lid (meer) van een restaurantclub wel van EuroToques natuurlijk, van Koninklijke Horeca Nederland waar ik nogal eens in Nieuwkoop het woord voer en verder door goede contacten met onze wijnleveranciers, de visboer, de groenteman, de slager en onze medewerkers etc. want hoe je het draait of keert zij zijn onderdeel van ons succes!

Welke leveranciers hebben jullie?

Residence Wijnen waar Hans Vianen met verve en enthousiasme ons laat proeven en uiteindelijk laat kopen… en de krenten uit de pap voor ons selecteert. Verder zijn we gek op onze plaatselijke leveranciers en boeren in de buurt. De groenteman Ton van Koert uit ons dorp Noorden is de beste van het land en levert al 50 jaar. Zo ook de palingboer Hoogerwerf, slager van Wijk en bakker Tersteeg van verder weg: Hanos (ook vanaf het begin toen het nog ISPC was), Jan van As (al jaren!), Hesseling (idem), Sanders Wijninkopers (vanaf het begin), Bart Wijninkopers (een wat nieuwere leverancier), Menno voor stokbrood ea..

Waarom werken jullie juist met deze leveranciers?

We wisselen zelden van leverancier en zaniken weinig over geld alleen als het foute boel is en dan is het ook foute boel en hebben ze geen makkelijke aan ons. Dat weten ze en zo krijgen we ‘the best!’. Wij zijn duidelijk, zij zijn duidelijk en zo bouw je jarenlange relaties op met je leveranciers. Waarmee je dan uiteindelijk naar Japan reist om te vissen, naar Chili om te drinken, naar Spanje om de varkens te bezoeken, naar Zwitserland om je druk te maken over ijswijn en naar Frankrijk om de Bourgogne tegen de Bordeaux af te zetten…

Met welke merken en producten werken jullie het liefst en waarom?

Uitsluitend met vers wat de keuken betreft en daar dan weer met vis uit de Nieuwkoopse Plas, of schaal en schelpdieren van verder weg, met wild van eigen bodem, met vlees uit de polder. We zijn dus erg slecht in ‘merken’. Als koffie hebben we Portioli, bier van Brouwerij De molen uit Bodegraven en als ‘gewoon’ pilsje; Swinckels. We houden van mono cépages wat de wijn betreft en serveren graag appelsap en tomatensap van Schulp. Vlierbloesemlimonade maken we zelf etc.

Waar droom je nog over?

Over een goede vent of vrouw in de bediening (Solliciteren? Heel graag!)! En over sterk ijs in de plas zodat we weer met veel plezier erwtensoep en koek en zopie kunnen verkopen! En duizenden mensen over de plas zien schaatsen met alle plezier die daarbij hoort.

Wanneer is jouw doel bereikt?

Als iedere avond de gasten tevreden de deur uit stappen (en ’s ochtends als ze ook bij ons overnacht hebben). Als blijkt dat we net dat beetje ‘extra’ hebben kunnen doen. en als de cijfers tenslotte uitwijzen dat we financieel ook ons mannetje staan.

Meer informatie: www.dewatergeus.nl

Restaurant & Hotel De Watergeus
Simon van Capelweg 10
2431 AG Noorden
(t) 0172-408398

Fotografie: Bartelsman

Wil jij iedere maand weten wat je gemist hebt aan leuke interviews met horeca ondernemers? Abonneer je dan nu op onze nieuwsbrief en volg onze facebookpagina voor direct updates!

Ook interessant

Productnieuws

Aanbiedingen