Jessemy IJlst van restaurant KEES eten&drinken

maandag 21 januari 2019

Via Debuut werken wij met een inkoper. De inkoper van Debuut spreekt met grote leveranciers en bepaalt met welke bedrijven wij voor de standaard producten in zee gaan.

Wie ben je en vertel eens iets meer over jouw zaak?

Mijn naam is Jessemy IJlst, ik ben 30 jaar en ik woon in Boskoop. Ik ben de bedrijfsleidster van het restaurant KEES eten&drinken in Houten. Ik werk nu een jaar voor Debuut BV Horeca en ontwikkeling. Als eerste was ik bedrijfsleidster van De Colonie in Houten en die heb ik samen met het oude team gesloten op 20 mei 2018. Daarna ben ik hard aan de slag gegaan om met een nieuw team KEES eten&drinken te kunnen openen op 2 november 2018. KEES is één van de groei concepten van Debuut. We hebben al een KEES in Poortugaal en wij zijn de tweede KEES. KEES staat voor huiselijk en vertrouwd, we vinden de sfeer erg belangrijk in het restaurant. Onze gasten zijn door de weeks vooral zakelijk en in het weekend veel gezinnen met kinderen. Wij hebben in het weekend activiteiten voor kinderen en we hebben zaaltjes die we kunnen verhuren voor vergaderingen en borrels. Maar de naam KEES staat voor alle gasten, zowel man als vrouw, als zakenman of voetbalteam die bij ons welkom zijn.

Waarom ben je horeca ondernemer geworden?

Horeca is iets wat je echt moet liggen. Horeca is hard werken en ook op tijden wanneer andere mensen lekker vrij zijn. Mijn ouders werken ook allebei onregelmatig, dus dit is mij nooit vreemd geweest. Toen ik 15 was begon ik met een bijbaantje in de zorg, wat ongeveer dezelfde werkomstandigheden heeft als de horeca. Dat ik mensen blij wilde maken en wilde verzorgen zat er dus al jong in. Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat mensen lekker en genoeg te eten en te drinken hebben. Mijn verjaardagen kunnen qua eten altijd gerust een dag of 2 duren. Horeca was voor mij een logische stap toen ik mijn vervolgopleiding ging kiezen. Vanuit beginnend leidinggevende ben ik doorgegroeid tot waar ik nu ben en daar ben ik erg blij mee. Nu heb je zelf invloed op hoe je wilt dat de gasten jouw zaak ervaren.

Hoe kom je aan goed personeel en op welke manier houd je ze tevreden?

Debuut staat voor het binden, boeien en behouden van het personeel. En dat geven ze door aan de bedrijfsleiders. Dit maakt dat wij veel mogelijkheden hebben om het personeel te blijven boeien, zoals trainingen geven en een MBO opleiding aanbieden. Verder hebben we een Debuut app om de verbinding op te zoeken tussen de verschillende bedrijven en medewerkers. Zelf vind ik het belangrijk dat het personeel altijd bij de leidinggevende terecht kan en dat er dan ook echt wordt geluisterd naar wat de medewerker wilt delen. 1x per jaar hebben we ook een medewerkers enquête waarin iedereen anoniem kan aangeven wat er moet worden verbeterd en waar we dan ook actie op ondernemen. We creëren echt een team en we werken ook met iedereen naar een doel. Waarin iedereen net zo hard werkt en net zo belangrijk is.

Wat is jouw grootste succes en zou je hier iets meer over kunnen vertellen?

Het grootste succes wat ik tot nu toe heb bereikt is dan toch de opening van KEES eten&drinken. Het is zo leuk om zoiets een keer mee gemaakt te hebben. Het is echt een uitdaging om vanaf het begin iets op te bouwen met een heel nieuw team en alles wat daarbij komt kijken. Als de gasten dan voor het eerst binnen komen lopen en zo blij zijn met hoe het eruit ziet en wat ze hebben gegeten, dan geeft dat echt een goed gevoel. Dat is zeker iets waar we met zijn allen hard voor hebben gewerkt en dan zijn blije gasten wel de mooiste beloning. Dit is natuurlijk niet alleen mijn succes, want ik heb dat zeker niet alleen gedaan. Met hulp van een project team van Debuut en mijn Chef Mark hebben we de opening goed voor weten te bereiden. Samen met het team van mijn eigen medewerkers, maar ook medewerkers van onze andere bedrijven is de opening een succes geworden. Een aantal medewerkers van andere Debuut zaken worden dan tijdelijk bij ons geplaatst om te helpen en te zorgen dat er al wat kennis in de zaak rond loopt.

Heb je ook een tegenslag te verwerken gehad? En hoe ben je hier weer bovenop gekomen?

Iedere ondernemer komt alleen maar bij zijn succes als je ook een keer een tegenslag hebt verwerkt. Ik denk dat het vooral belangrijk is hoe je er mee omgaat en wat je er daarna mee doet. Als je leert van je tegenslagen en besluit om het de volgende keer op een andere manier te doen is het nooit echt een tegenslag maar meer een leermoment. Daarom moet je ook zo genieten van de successen die je behaald en daar je voldoening uit halen. Tegenslag kost veel geduld en tijd maar met een positieve instelling kom je er ook weer bovenop. Verder probeer ik ook altijd realistisch te blijven en mensen om je heen te verzamelen die je helpen om verder te komen. Alleen lukt het vaak niet.

Neem je weleens een kijkje bij andere horeca ondernemers? Waar ben je laatst geweest?

Ja tuurlijk, je houdt van de horeca of niet. Daar hoort ook zeker interesse voor het vakgebied bij. Het is altijd leuk om een kijkje te nemen bij een andere ondernemer. Mijn chef en ik hebben door heel Houten een rondje gedaan om onszelf voor te stellen aan de andere horeca ondernemers in Houten. Je bent tenslotte collega’s en het is altijd leuk om te kijken hoe de anderen het aanpakken. We hebben binnen Debuut alleen al 30 verschillende ondernemers die het toch ook allemaal weer op hun eigen manier aanpakken. Daarvan leren we ook al een hoop. Laatst ben ik geweest bij de Streetfoodclub in Utrecht. Wat daar zo leuk is voor horeca medewerkers, dat het op maandag en dinsdag daar weekend is. Ze hebben dan een DJ en de sfeer van een vrijdag of zaterdag.

Op welke wijze stel jij het assortiment en leverancierskeuze samen?

Via Debuut werken wij met een inkoper. De inkoper van Debuut spreekt met grote leveranciers en bepaalt met welke bedrijven wij voor de standaard producten in zee gaan. Voor ieder bedrijf wordt er dan gekeken wat de doelgroepen zijn en welke producten er het beste passen op de kaart. Als je zelf als bedrijfsleider nog een leuke toevoeging hebt van een lokale leverancier die echt iets kan toevoegen, dan wordt dit besproken met de inkoper.

Met welke leveranciers werk je samen en zijn toeleveranciers?

Wij hebben verschillende soorten leveranciers, de grootste waarmee we werken zijn; Driessen Food voor de verse producten, De Groot voor alle non food en houdbare producten, Inbev voor de dranken, Kwast Wijnen voor de wijnen en p.s.v. en Bier&Co voor natuurlijk de bieren.

Verder hebben wij ook leveranciers voor trainingen en cursussen. Wij werken bijvoorbeeld samen met Picabia Opleidingen voor Leermeester trainingen, met Bureau de Wit voor trainingen in HACCP en Allergenen. Ook via Klantbeleving krijgen onze medewerkers verschillende trainingen over gastvrijheid en leiderschap.

Voor het interieur werken wij samen met het bedrijf Leban, de stylisten zorgen voor alle decoratie in ons bedrijf. Dit past dan precies bij het concept KEES, wat ik altijd erg knap vind.

Hoe zorg jij dat jouw zaak onder de aandacht komt bij nieuwe gasten?

Met de opening van een nieuwe zaak is het natuurlijk altijd belangrijk dat je zorgt dat veel mensen weten dat je eraan komt en wanneer je open gaat. We hebben dit in samenwerking met de marketingafdeling van Debuut gedaan. We sponseren verschillende sportclubs en goede doelen, ook hebben we bijvoorbeeld mee gedaan met het foodtruck festival in Houten en met Dinner in the Sky. We doen aan posters langs de weg, advertenties in een lokaal blad en veel op social media. Daarnaast radiospotjes en hebben we reclame op de grote masten langs de A27. Dit allemaal om KEES te laden bij in(om)wonende van Houten. Als de zaak eenmaal open is, is het belangrijk dat de gasten blij naar huis gaan en dit dan verder vertellen. Houten is een dorp waar goede mond op mond reclame net zo belangrijk is.

Als je een vraag aan andere horeca ondernemers zou kunnen stellen. Welke zou dat zijn?

Mijn vraag zou zijn; van welk bedrijf zou jij wel de bedrijfsleider willen zijn, en waarom?
Ik denk dat we allemaal wel een droom bedrijf hebben waar we wel eens aan de slag zouden willen om te kijken hoe het daar allemaal gaat. Ook denk ik dat je er veel van leert om in andere bedrijven te kijken. Iedereen pakt het toch op zijn eigen manier aan. Of het nou een heel groot bedrijf is, juist klein, op sterren niveau of eetcafé. Het heeft allemaal zo zijn mooie en minder mooie momenten, die je dan weer zou kunnen vertalen naar je eigen zaak.

Meer informatie: www.restaurantkees.nl

Eten bij Kees (moet zijn KEES eten & drinken Houten)
Koedijk 1
3992 LV Houten
(t) 030-2893294

Wil jij iedere maand weten wat je gemist hebt aan leuke interviews met horeca ondernemers? Abonneer je dan nu op onze nieuwsbrief en volg onze facebookpagina voor direct updates!

Ook interessant

Productnieuws

Aanbiedingen