Mirjam van Stads Food & Wine Barneveld

woensdag 28 maart 2018

De lokale leveranciers koos ik vanwege de kwaliteit die ik al van ze kende. Daarnaast hebben ze mij erg geholpen bij de opstart.

Kan je jouw horeca onderneming beschrijven?

Stads is een koffie (illy), lunch en wijnbar in het levendige centrum van Barneveld. Wij werken met veel lokale leveranciers en bereiden alles vers. Barnevelds trots, verwerkt in trendy gerechten. Wij staan vooral bekend om onze goede lunch. De lunchgerechten worden met veel passie en zorg bereid en opgemaakt daarvoor gebruiken wij o.a. bloemetjes & kiemen. Niet iets wat je snel verwacht als je even ergens een sandwich gaat eten. Wij serveren daarbij uitstekende wijnen, zo’n 15 soorten per glas en een aantal exclusieve wijnen per fles. De sfeer is open, je stapt makkelijk naar binnen. Deze laagdrempeligheid en informele sfeer vind ik heel belangrijk voor mijn zaak. De inrichting is licht maar sfeervol, er staan altijd verse bloemen, en uiteraard is de service er zeer persoonlijk.

Wat maakt jouw zaak uniek?

De persoonlijkheid, het huiskamer gevoel. Stads is geen grote zaak. Ik ben het gezicht van de zaak, maar ook het personeel kent onze vaste gasten en weten precies waarvoor ze komen. Dit zorgt ervoor dat gasten zich snel thuis voelen bij Stads. Wij kunnen makkelijk inspelen op hun behoeften omdat we investeren in een persoonlijke band. Ik vind het ook heel belangrijk om te luisteren naar de wens van de gast en daar ook echt iets mee te doen. Mijn ouders zijn ook ondernemers, in een hele andere branche. Maar ik heb van hun geleerd dat dit een belangrijke schakel is in het succesvol ondernemen. Stads is nu anderhalf jaar open. In een hele korte tijd hebben wij een grote groep vaste gasten opgebouwd. Dit vind ik heel uniek en ik ben daar ook heel trots op.

Wat zijn de reactie van bezoekers / gasten?

Gasten zijn vaak verrast als ze binnen komen. Stads zit op een A1 locatie en wij krijgen ook vaak te maken met toeristen die spontaan binnen wandelen. Vaak reageren ze dan met: “zoiets verwacht je niet in Barneveld!”. En “Wat hangt hier een lekkere vibe”. Ze bestellen dan een lunchgerecht met iets bekends en wij bereiden het vaak net even met een twist. Standaard lunchgerechten staan niet op onze kaart. En weer zijn ze verrast door de smaken en de opmaak. En zo ontstaat er vaak dat gesprek dat ons werk zo leuk maakt! En krijg je direct de feedback die je nodig hebt om scherp te blijven en om dingen nog beter te doen.

Wat zijn jullie ervaringen: wat werkt er wel en wat werkt er niet goed? Tips voor andere ondernemers?

Wat heel goed werkt in onze kleine keuken is een overzichtelijke menukaart. Wij werken de hele dag/avond met één menukaart van A4 formaat en één borrelkaart van A5 formaat. De gasten kunnen door het bestellen van meerdere gerechten een diner samenstellen. Ik heb hiervoor zelf een template ontworpen dat ik zelf gemakkelijk aan kan passen aan het seizoen, dit geldt ook voor de wijnkaart, slechts één A4-tje.

Ik heb een opleiding in vormgeving gedaan dus kan dit makkelijker zelf. Maar zo’n template laten ontwerpen en er zelf mee aan de slag gaan kan ik aanraden. Het maakt je zaak flexibel.
Ik begon bijv. met veel meer wijnen per glas, dit werkte niet. Ik heb geen wijn bewaar systeem dus moest veel weggooien. Dus moest hier snel iets in veranderen. Hoe interessant je al die wijnen ook vindt als wijnliefhebber.

Als je jezelf in vijf woorden zou moeten omschrijven, welke zijn dat dan?

Doorzetter, ondernemend, ongeduldig, creatief en vol passie.

Wat zou je andere ondernemers als tip willen meegeven om nog beter te ondernemen?

Zorg dat je genoeg tijd over houdt om te ondernemen. Ondernemen is zo’n mooi vak, net als de horeca trouwens! Haha. Soms is één middag vrij al genoeg om nieuwe ideeën te laten ontstaan en die direct uit te werken. Ik merk dat als ik ook maar even iets afstand neem ik beter richting kan geven dan als ik er steeds midden in zit. Je ziet dan weer waar je harder aan moet werken en waar het juist heel goed gaat. Als ondernemer moet je af en toe die ruimte creëren voor het behouden van de juiste koers van je bedrijf en het bewaken van je concept.

Met welke leveranciers werk je samen en zijn toeleveranciers?

De Wijnwinkel Barneveld, Zuivelhoeve Barneveld, Keurslagerij Joosten uit Barneveld, Bakkerij de Vries uit Barneveld, Groothandel Horesca Lieferink, Schmidt Zeevis.

Waarom juist met deze leveranciers?

De lokale leveranciers koos ik vanwege de kwaliteit die ik al van ze kende. Daarnaast hebben ze mij erg geholpen bij de opstart. Uren hebben we gezeten om de juiste wijnen te selecteren en de juiste vlees, brood en kaassoorten te kiezen. Ze stuurden op hun beurt enthousiast hun klanten weer naar mij en dat werkte weer goed voor de mond op mond reclame. De gasten waarderen het ook erg dat ik bij lokale leveranciers inkoop, ze kennen deze ondernemers vaak goed. En ze kunnen wat ze bij mij proeven daar zelf nog eens kopen.

Horesca koos ik vanwege hun samenwerking met bijv. de Heeren van Loosdrecht en Schmidt Zeevis. Maar ook vanwege hun leveringsvoorwaarden. Ze komen nu twee of drie keer per week bij Stads.

Waar kunnen andere horeca ondernemers jou mee helpen?

Zoals ik al zei, Stads is een kleine zaak, ooit zal misschien groter gaan groeien. Deze groei lijkt mij erg spannend en daar zou ik wel wat advies bij kunnen gebruiken. Want je zaak draait gewoon door, je moet je groei er dus maar even bij doen. Dat lijkt mij wel een uitdaging. Ik ben wel benieuwd hoe anderen dat hebben gedaan. Aan de andere kant, van een tassenzaak een horecazaak maken was ook een hele opgave. Het zal ons vast wel weer lukken!

Wat vind je van een platform als Horecanieuws.nl dat als doel heeft om horeca ondernemers te inspireren?

Het is heel boeiend om te lezen hoe anderen hun mooie zaken runnen, waar ze tegen aan lopen en waar ze hun voldoening uit halen. Het is vaak zo herkenbaar dat het fijn is om te lezen. Veel verhalen zijn heel inspirerend. Je ziet dat ze er allemaal keihard voor moeten werken. Maar als de passie groot is dat geen probleem, ook dat is heel herkenbaar.

Meer informatie: www.stadsfoodwine.nl

Stem nu op deze horeca ondernemer! Ga naar onze Facebookpagina en like en/of share dit artikel. Degene met de meeste likes en shares wint de award van “Meest Inspirerende Horeca Ondernemer”

 

Ook interessant

Productnieuws

Aanbiedingen