Sam Kingue Ebelle van Labyrinth cocktail, food & poetry bar

maandag 17 december 2018

Met zoveel nationaliteiten woonachtig in Amsterdam, is het geweldig om een divers publiek te raken en de verbinding onderling te versterken, wat gebeurt als alle elementen van Labyrinth met cocktails, shared dining & poetry samen komen.

Kan je jouw horeca onderneming beschrijven?

Op een steenworp afstand van het Vondelpark aan de Amstelveenseweg 53 in Amsterdam Zuid is cocktailbar Labyrinth gevestigd. Labyrinth is een unieke plek die poëtische cocktails serveert gecreëerd door mixologist en eigenaar Sam Kingue Ebelle. Sam heeft jaren ervaring als bartender en mixologist sinds de 00s en heeft bij vele hotels en restaurants in Amsterdam de bar gerund. Op 21 december 2016 heeft hij de deuren van Labyrinth geopend, samen met zijn levens partner Lincie Kusters. Naast een heel breed scala aan geweldige cocktails geïnspireerd door poëzie, kun je heerlijke Afro-Caribische gerechten eten en hangt er elke maand een andere kunst expositie van Afrikaanse diaspora artiesten aan de wand. Cocktailbar Labyrinth is bovendien de enige poetry bar in Amsterdam. We organiseren regelmatig poetry avonden, jazz & poetry en spokenword performances waar live muziek ook een groot onderdeel vanuit maakt.

Wat maakt jouw zaak uniek?

Labyrinth is op vele aspecten uniek, omdat we iets anders wilden neerzetten, dan wat al bestaat in Amsterdam. We hebben een hele sterke connectie met het Afrikaanse continent, waar fantastische dingen gaande zijn. We hebben er voor gekozen om Urban-Afrikaanse invloeden te verweven in Labyrinth. Je kunt bij ons heerlijke cocktails en mocktails drinken en speciale afro-Caribische bites eten. Labyrinth is daarnaast ook een culturele plek voor opkomende dichters, spokenword artiesten en kunstenaars. We bieden een podium en willen een platform zijn om verschillende stemmen een plek te geven. Al deze elementen samen stimuleren de zintuigen en typeren Labyrinth. Met zoveel nationaliteiten woonachtig in Amsterdam, is het geweldig om een divers publiek te raken en de verbinding onderling te versterken, wat gebeurt als alle elementen van Labyrinth met cocktails, shared dining & poetry samen komen tijdens Labyrinth Poetry Night, OpenMicMonday’s en Jazz & Poetry avonden.

Wat zijn de reactie van bezoekers / gasten?

Vele gasten zijn lyrisch over de mixologie kwaliteiten van Sam en hoe hij zijn creativiteit toepast in de presentatie en de smaken van de cocktails en mocktails. Vorig jaar is Labyrinth door Entree Awards genomineerd voor beste cocktailbar van Nederland. Labyrinth wordt erg gewaardeerd door mensen die veel gereisd hebben en het gevoel hebben zich in een cocktail & poetry bar te begeven in Cosmopolitan steden zoals New York, Jo’burg, Londen of Nairobi. Onze gasten zijn uit op een ander soort ervaring dan meer van hetzelfde dat men door de globalisering in vele steden aantreft. Labyrinth wordt erg gewaardeerd voor de sfeer, de service en natuurlijk het afro-Caribische eten, speciale bites die op weinig plekken te krijgen zijn.

Wat zijn jullie ervaringen: wat werkt er wel en wat werkt er niet goed? Tips voor andere ondernemers?

Het was belangrijk om keuzes te maken wat onze identiteit betrof. In het begin wilden we teveel tegelijkertijd oppakken om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Diversiteit is erg belangrijk voor Labyrinth en daardoor kwamen we toch in de verleiding om zoveel mogelijk verschillende services aan te kunnen bieden voor klanten. Onze identiteit was niet duidelijk genoeg voor voorbijgangers. Lange tijd vroegen mensen zich af wat Labyrinth precies was, een lunchplek, literaire café, restaurant of cocktailbar. Uiteindelijk heeft het veel beter gewerkt om ons zelf te definiëren als cocktail, bites & poetry bar en alle aandacht in de promotie op onze krachtpunten te zetten. Daardoor bereikten we ook beter de mensen die we graag willen bereiken. Ook hebben we sinds kort de kleuren van het interieur aangepast. Alle wanden en het plafond zijn indigoblauw geworden. Nu voelt Labyrinth veel intiemer en nog meer als een cocktailbar aan.

Als je jezelf in vijf woorden zou moeten omschrijven, welke zijn dat dan?

Doorzetter, creatieveling, karaktervol, wereldburger, maatschappelijk betrokken.

Wat zou je andere ondernemers als tip willen meegeven om nog beter te ondernemen?

Als startende ondernemer komt er zoveel op je af, wat je helemaal niet van tevoren kunt bedenken. Voor ons was het dus heel belangrijk om ondanks de angsten en tegenslagen die je tegenkomt als ondernemer, er niet te lang bij stil te staan maar weer snel de draad op te pakken en door blijven gaan. Dit is ook een tip die we meekregen van een goede vriend, Nizar Yassine eigenaar van restaurant Mamouche. Er komen dan vanzelf weer kansen en nieuwe mogelijkheden waardoor situaties weer vanuit een andere hoek worden opgelost. Verder is het heel belangrijk om soms ook echt je rust te pakken en even de boel de boel te laten. De batterij opladen is belangrijk voor de lange termijn als je meer dan 6 dagen in de week heel hard werkt.

Met welke leveranciers werk je samen en zijn toeleveranciers?

We werken heel tevreden samen met drankleverancier Bart’s Bottles. Bart denkt mee naar mogelijkheden binnen het totaal concept van Labyrinth. Hij heeft een unieke en bijzondere collectie van dranken die we graag gebruiken voor de cocktails en de gin tonics. Bart heeft een persoonlijke benadering en een fijne persoonlijke omgang. Hij komt regelmatig langs om te kijken hoe het gaat. Mama Kenia is een andere enthousiaste en gepassioneerde horecaondernemer waar we graag mee samenwerken. Zij maakt Samosa’s en wil die in Nederland op de borrelkaarten krijgen. De Samosa’s zijn handgemaakt en dat proef je. Verder willen we graag een steentje bijdrage aan dit proces en mede Afrikaanse-diaspora ondernemers ondersteunen. Ook werken we veel samen met verschillende artiesten, die de poetry avonden leiden of regelmatig komen optreden bij Labyrinth. Zij brengen inspiratie en een extra dimensie aan de sfeer en beleving van Labyrinth, deze samenwerking is dus ook erg belangrijk voor ons. Onze koffiebonen komen van Daniele Palma, die een eigen koffiebranderij heeft in de Pijp. Claudia’s delight levert ons de empanada’s. Andere leveranciers waar we meewerken zijn de Kweker, hier halen we bijna al onze ingrediënten voor de keuken, altijd super vriendelijk personeel en een goede service.
Ook werken we samen met Inbev uit Breda waar we Hertog Jan bier en wijnen vanaf nemen.

Waar kunnen andere horeca ondernemers jou mee helpen?

Er is zoveel te leren vooral in de opstart fase van een bar, wat je niet van te voren kunt weten. We hebben heel veel gehad aan adviezen van andere horeca ondernemers die eerder met bepaalde bijltjes hebben gehakt. Zoals van Waldy Brewster van bar Golden Brown in Amsterdam West, zijn ondersteuning en het delen van ervaringen en inzichten zijn waardevol om een push te krijgen en stappen te blijven nemen om de zaak steeds beter naar buiten te brengen en interne processen te verbeteren. We zouden nog meer kunnen leren van strategieën om nog beter de mensen die Labyrinth wilt bereiken te benaderen. Ook zijn goede inzichten in kosten en winst erg belangrijk om snel te kunnen bijsturen. Labyrinth zou meer kunnen leren op het gebied van constructies die binnen ons concept betere winstgevendheid kan genereren voor nog meer financiële stabiliteit.

Waar wil je de komende jaren heen met Labyrinth?

We zijn nu bijna 2 jaar open en we willen heel graag Labyrinth verder op de kaart krijgen als cocktail, food & poetry bar in Amsterdam. Op basis van deze ervaring willen we een gelijksoortige plek in West of Centraal-Afrika op gaan zetten, die wereldburgers met elkaar verbind door middel van het delen van cocktails, afro bites en poëzie/verhalen vertellen. Dit lijkt ons fantastisch.

Wat vind je van een platform als Horecanieuws.nl dat als doel heeft om horeca ondernemers te inspireren?

Dit platform met persoonlijke verhalen is zeer waardevol. Unieke plekken worden aan het licht gebracht en het is erg handig om tips te krijgen van andere ondernemers.

Meer informatie: www.labyrinthamsterdam.nl

Labyrinth Amsterdam
Amstelveenseweg 53
1075 VT Amsterdam
Nederland
(t) 020-8450972

Wil jij iedere maand weten wat je gemist hebt aan leuke interviews met horeca ondernemers? Abonneer je dan nu op onze nieuwsbrief en volg onze facebookpagina voor direct updates!

Ook interessant

Productnieuws

Aanbiedingen