Takis en Bibi van Restaurant Elea te Rijswijk

vrijdag 16 februari 2018

Als je je eigen koers wil varen dan is dat lastig in een restaurant van iemand anders.

Allereest, wie zijn jullie en wat doen jullie precies?

Wij zijn Takis Panagakis (35 jaar) en Bibi Kuyp (28 jaar). Wij zijn een jong stel die al jaren in de horeca werken en de droom hadden om een eigen restaurant te openen. In november 2016 hebben wij deze droom verwezenlijkt met de opening van restaurant Elea in Rijswijk.

Elea (Oud-Grieks voor ‘olijf’) is de term die de Griekse filosofen ooit gebruikten voor vernieuwing, vrijheid en uitdaging. Dit sluit naadloos aan bij de moderne en innovatieve kookstijl van Takis. De chef-kok kijkt graag voorbij de klassieke gerechten en zorgt voor vernieuwing in de keuken met bijzondere gerechten met subtiele Griekse invloeden.
Takis is geboren en getogen in Griekenland, waar hij leerde koken met pure smaken en kraak verse producten. Zijn geboorteland is een inspiratiebron voor restaurant Elea; de Griekse achtergrond komt subtiel terug in de inrichting, de gerechten en de wijnkaart.

Takis: ‘Elea is een reflectie van mijn afkomst en een knipoog naar de toekomst; een plek om smaken te ontdekken en verrast te worden. Ik wil mijn kennis, achtergrond en visie met onze gasten delen en hen iets nieuws laten beleven.’

De Griekse warmte wordt weerspiegeld in de ontspannen sfeer die Elea rijk is, met vriendelijke, vakkundige bediening en persoonlijke service.

Waarom de naam Elea?

Voor ons restaurant waren we op zoek naar een Griekse naam, maar deze naam moest in het Nederlands wel makkelijk uit te spreken zijn, een betekenis hebben en dan ook nog het liefst iets met eten te maken hebben. In Griekenland op een terras kwamen we op de naam Elea. Een naam die makkelijk uit te spreken is en olijf betekend. Niet dat wij alles met olijf doen hoor. Maar de olijf is met de Griekse eetcultuur verboden. Daarnaast vonden we het erg mooi dat de naam verfijnd en vrouwelijk is.

Het leukste is dat we zelf niet wisten dat Elea door Griekse filosofen gebruikt werd voor vernieuwing, vrijheid en uitdaging. Daar kwamen we pas later achter toen de vader van een goede vriend zei dat de naam en deze termen naadloos aansluiten op Takis kookstijl.

Wilde je altijd al horeca ondernemer worden?

Nee, Takis wilde kok worden. Na 6 jaar de functie van chef-kok uit te hebben gevoerd bij restaurant Mazie in Den Haag was dit een volgende stap in zijn carrière. Als je je eigen koers wil varen dan is dat lastig in een restaurant van iemand anders.

Nee, Bibi wilde in een restaurant in de bediening werken. Na de middelbare school waar ik een horeca gerichte opleiding volgende heb ik wel besloten dat een eigen restaurant voor mij het hoogst haalbare was op dit vakgebied, daarom heb ik daarna alle vervolgopleidingen gekozen met het idee van een eigen horeca onderneming in mijn achterhoofd.

Welke kansen zie je?

Wij denken dat er een grote groep gasten is die van bijzonder, verrassende en goede kwaliteit eten houdt met een goede prijs kwaliteit verhouding. Dat is dus ook wat wij aanbieden.

Wat missen we nog in de horecamarkt, volgens jou?

Zaken die goede kwaliteit streetfood aanbieden voor een nette prijs. Een voorbeeld van zo’n zaak is Bun in Antwerpen. Simpel, lekker eten voor een goede prijs.

Werk je samen met anderen en waarom?

Ja, we werken samen met anderen. Twee weten meer dan een. Wij vinden het belangrijk om van andere te leren en ervaringen te delen.

Welke toeleveranciers / groothandels hebben jullie en waarom hebben jullie voor deze gekozen?

Wij kopen onze producten bij Hanos, Koninklijk Schmidt Zeevis, Greek Food Tales, Ambrosia, Rungis, Ad Bibendum en Wijnimport Bart. Wij hebben voor deze leveranciers gekozen omdat zij goede kwaliteit producten aanbieden en wij in het verleden al met deze leveranciers samenwerkten en goede relaties hebben opgebouwd. Greek Food Tales en Ambrosia zijn de leveranciers van de Griekse producten.

Met welke merken en producten werken jullie het liefst en waarom?

We werken het liefst met kwalitatief goede producten. Daarnaast werken we graag met Griekse producten omdat deze producten Takis zijn afkomst weergeven en de gasten verrassen.

Wat is jouw belangrijkste advies voor startende horeca ondernemers?

Vraag hulp, laat je goed informeren en besteed dingen uit waar je zelf geen kaas van gegeten hebt of tijd voor hebt. Er komt bij de opstart zoveel op je af waar je rekening mee moet houden en waar je geen verstand van hebt of waar je niet goed over geïnformeerd bent.

Wat zou je anders doen met de kennis van nu?

Haha. Te veel om op te noemen. Laten we zeggen dat we het afgelopen jaar heel veel hebben geleerd.

Meer informatie: www.restaurantelea.nl

Stem nu op deze horeca ondernemer! Ga naar onze Facebookpagina en like en/of share dit artikel. Degene met de meeste likes en shares wint de award van “Meest Inspirerende Horeca Ondernemer”

Ook interessant

Productnieuws

Aanbiedingen